Rabu, 28 Januari 2015

Orang Sibuk Pun Sempat Masak

Ini makanan yang saya suka makan.
Jadi apa saya buat? Masak banyak-banyak, boleh makan berkali-kali tanpa merosakkan rasanya.

Sup ayam ini, rempah ratusnya yang saya adun sendiri :) Tak pakai sup bonjot atau rempah serbuk. Semua rempah saya rendam, bilas & tumbuk.


Spaghetti ini pula, tak pakai sos segera. Saya pakai tomoto fresh. Biar rupa tak cantik asal sedap. Ini rupa mood rajin, bawang & tomato saya potong dadu. Datang mood kurang rajin, saya blender saja. Makanan omputih lagi mudah disediakan....tumis bawang putih, masukkan daging cincang, lepas tu bawang holand & tomato, letak pula oregano, lada hitam & daun bay....garam! Mudahkan ;)

 
Selepas selesai masak, biarkan sejuk dulu. Kemudian  masukkan dalam bekas (untuk sekali makan), selepas itu kita frozenkan. Jadi, banyak bekas-bekas bersusun di tempat dingin beku. Nak makan, tarik satu bekas. Bagi spaghetti, hanya sosnya di masak banyak. Pastanya, nak makan baru rebus.

Kenapa saya buat macam ini? Jimat masa, lebih murah, lebih enak. Dan masakan adalah citarasa kita. Bagi yang sibuk, cari masa untuk buat semua ini untuk makan seminggu kita ;)

Mudahkan :) Selamat Mencuba :)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.