Ahad, 23 November 2014

Mee Tarik


Baru-baru ni pekena mee tarik di Food Court Tesco Shah Alam. Sebab dah lapar sangat, pekena dumpling sekali. Kekadang nak jugak rasa sup yang kosong yang tak banyak rempah ratus. Nak kata sedap sangat tak lah, biasa-biasa saja.

Sekarang ini banyakkan restoran Chinese Muslim. Restoran makanan arab pun banyak! Rata-rata pelanggannya adalah orang Melayu. Kekadang saya bertanya, mana restoran masakan Melayu yang ada konsep? Tak banyakkan! Kenapa ya? Susah nak jawab!

Ini member saya bercerita...orang bercerita, kita dengar saja, elak terima bulat-bulat. Rakan saya pernah bersembang dengan taukeh restoran Chinese Muslim. Kata mereka, seni membuat mee tarik ini adalah kemahiran bangsa Chinese Muslim di China dan mereka tak kongsi kemahiran / cara buat mee ini pada yang lain. 

Kang ada yang tanya, mee tarik tu apa? Diaorang buat mee dengan tangan / jari...tepung diuli, dan di tarik sehingga jadi mee. Cuba ke restoran Chinese Muslim (yang orwernya / pekerja memang asal dari negara China), faham kan ;) 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.