Rabu, 19 November 2014

Lambakan Profesional Warga Asing, Mana Silapnya

Selain dari warga asing (blue colar- foreign worker), negara kita juga dibanjiri dengan profesional warga asing (white colar - expatriate). Benarkah negara kita kekurangan pekerja mahir? Benarkah mereka ini pakar? 

Saya melihat ini lebih kepada kelemahan sistem di negara ini. 

Pelabur Asing & Warganegaranya
Kita bangga bila ada syarikat besar beroperasi di sini. Tetapi dimanakah pemantauan kita terhadap syarikat ini? Mereka bebas membawa masuk orang-orang mereka ke negara ini. Kita seolah-olah dijajah. Tidak punya kuasa membuat keputusan. Tuan pengarah / ceo / para bos warga tempatan hanya ambil gaji! Apa warga asing nak buat, suka hati mereka janji ada gaji! 

Bila syarikat berduit macam ni, nyanyi lagu, kami bayar cukai juta-juta pada gomen, senyap la gomen. Mereka nak apa layan saja sebab mereka bayar cukai juta-juta!

Pekerja Mahir Warga Asing
Sempat sembang dengan rakan saya, katanya hanya 25% mereka ini lebih mahir dari orang kita. 50% sama saja kemahiran mereka dan 25% quality below than us! Sebab apa masih bergantung pada mereka. Sebab diaorang nak orang diaorang, sebab ada warganegara yang murah,  sebab warga tempatan tak der. Orang-orang kita dah mahir, lompat syarikat lain dan mula demand.

Pernah tak bertanya kenapa pekerja kita jump? Sebab gaji, sebab diskriminasi kerja. Bagi kami kerja mudah. Benda besar yang mencabar, diberi kepada orang mereka. Kami terikat dengan birokrasi yang di bawa dari negara mereka yang kononnya polisi syarikat!

Berkemahirankah gomen dalam menapis syarikat ini dari membawa masuk pekerja yang kononnya mahir. Apa sistem yang kerajaan pakai untuk melindungi warga tempatan? Bila ada persatuan yang datang jumpa gomen, cakap itu ini (habislah kami, projek tak dapat siap dan lain-lain) gomen ubah syarat. Mana pemantauan gomen terhadap isu lambakan pekerja ini?

Yang lebih malang, dah lama merdeka kenapa isu begini masih gagal ditangani? Please la menteri, jaga asyik nak bercakap saja. Jangan asyik nak jaga periuk nasik sendiri, jagalah negara. Jagalah negara untuk rakyat bukan manjakan orang luar. Tolong la percaya kepada rakyat sendiri.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.