Ahad, 16 November 2014

Kisah di Sebuah Syarikat - Pakaian

Tidak menjadi masalah jika di sesebuah syarikat tersebut ada berbilang bangsa. Tetapi jika majoritinya melayu dan pemilik syarikat juga melayu.....pernah tak anda berdepan dengan isu pakaian anda? ;)

Tiada peraturan hitam putih yang menekankan cara berpakaian kita tetapi kita berdepan dengan masyarakat dalam pejabat yang meletakkan 'cara yang sepatutnya kita berpakaian' ;) Ya, walaupun tidak bertulis tetapi telah menjadi 'budaya' di syarikat itu.

Baju ketat, baju singkat, kain terbelah, tudung.....mmmm, antara yang boleh menjadikan anda subjek! Rakan saya yang tidak bertudung dan berkain belah pernah meluahkan rasa tidak selesa kepada saya dan memberitahu betapa lega rasanya apabila meninggalkan syarikat tersebut!

Kenapa ya? Kenapa perlu ada pandangan yang begitu, hanya kerana mereka tidak mengikut majoriti? Salahkah mereka?

Sayangkan...kemahiran kerja mereka mungkin terbaik dan amat diperlukan oleh syarikat tetapi sebab perkara yang macam ini, syarikat kehilangan seorang pekerja yang amat berkaliber. 

Hentikan budaya ini! Hentikan budaya mengganggu hanya kerana mereka tidak mengikut majoriti. Yang penting mereka menjalankan tanggungjawab sebagai pekerja. Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.