Sabtu, 11 Oktober 2014

Membuang Kenangan Lalu

Kenangan yang bagaimana yang hendak dibuang? Sudah semestinya yang manis kita simpan :) Simpan dalam hati, simpan gambar, hebah pada rakan-rakan, up di FB, Twitter, dan sebagainya.

Yang pahit kan yang hendak dibuangkan! Ada orang yang jenis tak kisah tak buat apa-apa pun...life goes on....

Tetapi ada yang perlu buang sesuatu dari dirinya. Kenapa nak buang? Sebab boleh buat kita sedih, marah, bengang dan yang seangkatan dengannya.

Satu lagi persoalan....bagaimana nak buang? 

Kebiasaannya orang akan buat..delete! Delete dari ingatan dengan...buang
contact dari handphone
gambar
barang-barang pemberian atau kepunyaan individu tersebut
apa saja bentuk hubungan akan diputuskan

Orang putus cinta....buang saja pemberian kekasih

Orang putus persahabatan ....delete saya contact number, tak payah dah berkawan

Orang bercerai....buang apa saja kenangan yang ada ketika bersama tapi ingat, jika ada anak...ada kenangan kan!

Orang kematian pasangan / adik beradik / anak / ibubapa....simpan kenangan itu dengan tidak mahu melihat pada barangan yang ditinggalkan. Ada juga yang memberi kepada orang lain.


Tetapi satu perkara yang kita jangan buat untuk membuang kenangan lalu.....

'jangan paksa orang lain untuk turut sama membuang kenangan tersebut'


Pengalaman saya melihat ragam manusia membuang kenangan....

putus cinta - bakar pemberian bekas kekasih termasuk gambar bersama, koyak gambar, rosakkan pemberian, bagi pada rakan sebab tak nak tengok, buang dalam tong sampah......yang kelakar, ada jugak yang kasi pada kawan baik untuk 'tolong simpankan'..mmm apa faedahnya?

bercerai hidup - habis diangkutnya keluar semua barang peribadi bekas isteri / suami seperti kain baju, kasut, buku-buku, gambar...tak mau simpan dah, tapi hadiah perkahwinan yang orang kasi....simpan pulak! Mmmm....

bercerai mati - bila dah kahwin lain....dihantarnya semua barang milik arwah ke rumah bekas mertua! Kecik hati mertua sehingga menangis....gambar bekas mertua yang dalam simpanan pun tak nak! Apa salah orang tua tuh! Boleh pulak mintak kawan-kawan buang semua gambar dirinya dengan arwah yang ada dalam simpanan rakan-rakan! Apa nih!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.