Rabu, 17 September 2014

Bila Sistem Mengejar A, Kerana Duit atau Kerajaan yang Lemah




Tak tau lar...nak terkejut tak....kelakar ada, bila UPSR pun boleh bocor! Adoii....kalau level SPM nak bocor, logik la...level dah tinggi, ni UPSR...

Bila ramai tak setuju dengan cara PM, orang kata sokong membangkang...hakikatnya hanya pandangan untuk kebaikan.


Tiga kemungkinan....

Sistem Mengejar A
Dah lama bersarang....semua mencari good grade! Dah diasuh dalam jiwa anak-anak....parents, cikgu, biasiswa, pekerjaan! Parents berlumba-lumba tuiton kan anak, cikgu kasi extra kelas, tajaan mencari yang A dan macam-macam! Jadinya belajar, belajar dan belajar untuk semua A!

Kerana Duit
Kerana wang orang sanggup buat apa saja. Sudah menjadi budaya kita ke? Desakan hidup atau untuk kesenangan? Tak dinafikan duit amat penting....untuk memenuhi macam-macam keperluan!

Kerajaan yang Lemah
Mmmm....kekadang nak jer kata, ini faktor utama! Tengoklah...menteri naik tocang, negara asyik kena bolos, kapalterbang tak jumpa-jumpa! Yang no. 1 negara, baik sangat dan ambik pendekatan semua orang baik! Ini jadinya.....orang-orangnya pun ikut 'baik' sampai exam paling kecik tak boleh jaga!


#smiley dari carian di google


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.