Jumaat, 19 Oktober 2012

Makanan Kucing

Sudah beberapa hari saya cuba untuk upload gambar untuk cerita saya kali ini tapi tak boleh :-( Tak tahu apa masalah, mungkin pada laptop atau line internet. Nak post cerita tanpa gambar, rasa macam kosong pulak. Tergendala lagi aktiviti blog saya. Harap-harap hari ini berjaya. 

Saya nak kongsi jenis makanan yang saya beri pada meowmeow saya.

Kucing saya hanya baka kampung / tempatan saja tapi makan, boleh dikatakan mewah! Meowmeow saya dah ikat kontrak dengan Royal Canin. Apa saja mesti Royal Canin dulu. Brand lain kemudian. Jika Fit 32 tiada di pasaran, saya kena ada pilihan lain. Makanan yang  mana boleh jadi ganti kepada Fit 32 ini.

Saya hanya beri meowmeow makan yang biskut (saya tak tau nak panggil apa....jadi panggil saja biskut :-) sebab bila meowmeow makan kan ada bunyi dan rupa pun ada yang macam makanan ringan kita). 

Kalau nak kasi yang dalam tin.... yang lembut tu, satu tin sehari tak cukup! Besar belanja. Nak campur dengan nasi......mmm saya sendiri jarang masak nasi! Untuk kemudahan....kena kira kos, masa, kebersihan.....makanan dalam bentuk biskut yang paling mudah.

Ini dia jenama makanan kucing pilihan saya mengikut turutan.

1. Royal Canin (Fit 32)
2. Blackwood
3. Friskes
4. Whiskas
5. Iams
6. 1st Choice
7. Leonardo








Saya akan selang seli Royal Canin dengan Blackwood......kalau Royal Canin kehabisan stok di pasaran, meowmeow saya tak terkejut jika diberi yang lain! Selain itu, saya perlu membiasakan meowmeow makan lebih dari satu jenis. Ini juga boleh mengelakkan perut meowmeow saya dari meragam. Kucing rakan saya pernah mengalami cirit-birit, berak berdarah & muntah. Ini boleh jadi akibatnya  bila terlalu lama dengan satu jenis makanan, bila ditukar, kucing alah.

Nak sedapkan hati....boleh jimat kos, sebab Blackwood lebih murah dari Royal Canin! Kekadang saya hairan pun ada.....sapa la yang buat Royal Canin nih.....sebab meowmeow saya suka sangat! Hanya Royal Canin Sensible yang meowmeow saya tak suka. Kucing raka-rakan saya pun suka makanan dari jenama ini.

Boleh ke Royal Canin kehabisan stok! Jangan ingat tak pernah.....tak silap saya tahun ini pernah berlaku. Kata taukeh petshop...kedai yang selalu saya kunjungi itu....Royal Canin tukar management, itu pasal barang tak der!! Sampai macam tu....! Tapi memang ada memo yang dia tunjukkan pada saya.

Ini dia sebab-sebab kenapa saya hanya bagi dari jenama Royal Canin & Blackwood sahaja. Kita tengok makanan no. 7 dulu. Leonardo memang meowmeow saya suka....saya pula tak suka...sebab bau makanan ini terlalu kuat sehingga dengan cepat mengundang semut & lipas hinggap di makanan! Nanti banyak pula makhluk lain dalam rumah saya....meowmeow tak makan, lipas & semut yang kenyang. Saya,  pangkah!

No. 6, 1st Choice....belum pernah bagi pada meowmeow, mmm.... dah beberapa kali adik di petshop tu dok promote, dia kata elok....biasa la saya, tanya sana sini dulu. Pegang kata kawan, kucingnya tak suka. Selera meowmeow saya dengan rakan saya hampir sama...rajin gak kitaorg share bab meowmeow kitaorg! So, yang ini pun saya pangkah! No. 5, Iams ini memang kucing saya tak suka. Tak sanggup tengok meowmeow tak nak makan. Pangkah!

Seperti sedia maklum, no. 4 & no. 3 senang dapat di pasaraya! Meowmeow saya hanya suka perisa ayam sahaja! Kalau terdesak, ini pilihannya......saya tak pangkah!

Adik yang jaga petshop tu selalu kata, bagi jer apa-apa jenama pun, katanya lagi bila kucing lapar, kucing akan makan apa yang ada! Biasalah saya.....tak sanggup tengok. Bab makanan kucing ini saya jaga.....masa meowmeow baby, saya beri makanan baby, bila kitten, makanan kitten dan bila dah dewasa makanan lain pula. 

Pengalaman lepas membuatkan saya berhati-hati bab makanan meowmeow. Biar bagi yang mahal sikit asal elok dan meowmeow saya sihat.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.