Khamis, 26 Julai 2012

Anak Kucing

Saya paling suka anak kucing, boleh buat saya tersenyum sendiri : ). Dari kucing dilahirkan sehinggalah mereka berusia 6 bulan adalah saat yang indah bagi saya. Kalau boleh saya nak kucing saya berada dalam usia itu sepanjang masa......terlalu comel. Realiti tak macam tu...ha, ha!


Anak-anak si Yellow...sedih semuanya mati kena flu : (

Tak kan masa baby dan kitten saya jaga dan bila besar saya serah pada orang. Itu bukan saya! Saya dah merasa betapa sukarnya nak serahkan kucing saya pada orang lain walaupun saya tahu orang itu boleh menjaga dengan baik : ( .




Selasa, 24 Julai 2012

Kenapa Saya 'Like' 'We Love Fasha Sandha'

Saya jarang mengikuti perkembangan artis atau selebriti tempatan mahupun luar negara.  Apa lagi nak jadi 'follower' atau 'friend' mereka di Facebook atau Twitter. Tetapi saya boleh ter'like' 'facebook' Fasha Sandha. Ini semua gara-gara kucing.

Mulanya begini...bila media mula bercerita mengenai Fasha yang bakal berkahwin, saya cari facebook Fasha (nak kan kesahihan cerita). Dari situ saya tahu Fasha suka kucing ! Banyak gambar kucing yang di 'upload'. Tanpa fikir panjang saya terus 'like'. Asal ada gambar kucing yang Fasha 'upload' mesti saya 'like' : ).



Saya suka corak anak kucing ini


Inilah Magic

Kalau tak silap Fasha ada 8 ekor kucing. Dalam beberapa bulan lepas, ibu kucing peliharaannya beranak 4 ekor! Fasha ada kucing nama 'magic' : ) . Sorry la Fasha....sebab ambik gambar ni kat Facebook you !

Isnin, 23 Julai 2012

Biskut Kucing

Makanan kucing ada yang dalam bentuk lembut dan biskut. Saya hanya beri makan biskut sebab ia mudah disediakan. Letak dalam bekas makanan, dah selesai. Kalau nak diberi yang lembut saja, besar juga budget, nak dicampurkan dengan nasi, saya pula jarang masak nasi di rumah. Dari sudut kebersihan, lambat sikit nak mengundang semut.

Di pasaraya kita biasa dengan jenama Friskies, Whiskas & Smart Heart. Kucing saya gemar perisa ayam.

Jenama ini, perisa ayam kegemaran kucing saya


Saya sudah berhenti memberi Jenama ini kepada kucing saya


Bagi jenama ini, kucing saya suka yang untuk kitten !

Saya mula berhenti membeli jenama yang ada di pasaraya apabila salah seekor kucing saya mengalami masalah kesukaran membuang air kecil. Saya bawa kucing saya untuk rawatan, doktor tanya, jenama ada yang saya beri. Ketika itu saya beri Smart Heart. Kucing saya memang suka Smart Heart (bila kucing dah suka saya beli itu saja). Doktor kata jenama itu banyak diletakkan perisa, mungkin kucing saya tak tahan.

Sejak itu saya mula kenal jenama lain yang hanya di jual di 'petshop'. Saya berhenti bagi Smart Heart. Friskies dan Whiskas pun saya kurangkan. Sekarang saya hanya beli jenama yang hanya dijual di 'petshop'.

Saya tiada masalah dengan jenama Friskies dan Whiskas tetapi lebih selesa membeli makanan yang di jual di 'petshop'. Kalau boleh dapat jenama lain yang kualitinya lebih baik dengan harga berpatutan, apa salahnya.




Abah dan Kucing......3

Kucing yang tinggal di luar rumah selalunya teringin nak masuk ke dalam rumah. Bila Abah buka pintu ada yang nak masuk, apa lagi...dengar saja suara Abah yang macam singa, ada yang lari. Bagi yang tak faham juga, Abah ambil tongkat dan ketuk di lantai. Tindakan Abah yang paling keras,  selalunya berlaku bila Abah kurang sabar, ada yang kena tendang. Ada juga yang langsung tak boleh tengok muka Abah, takut betul diaorang.

Bukan saja kucing luar rumah, yang tinggal dalam rumah pun takut dengan Abah. Selalunya kalau bukan tongkat, Abah ajukan batang 'vacuum cleaner'. Apa lagi, lari diaorang, cari tempat persembunyian.

Kadang-kadang hairan juga, sebab sekian lamanya Abah tinggal dengan kucing, masih tak nampak tanda-tanda Abah sayang kucing. Mungkin Abah tak tunjuk yang Abah sayang kucing. Ingat lagi, bila Mama pergi makan angin, Mama pesan pada Abah untuk beri makan pada kucing. Mama selalu bagi dua kali sehari tapi bila Mama tak ada di rumah, Abah bagi makan sekali saja sehari. Ayat standard Abah....jangan bagitau Mama.


Ahad, 22 Julai 2012

Abah dan Kucing......2

Cerita Abah dengan kucing lagi. Abah campak kucing, kena tiang rumah ! Puncanya, ketika Abah pulang dari kerja, ada dot dot dot kucing dalam rumah. Saya tahu kucing mana satu yang buat kerja tapi kucing lain yang Abah sambar ! Saya beritahu Abah bukan kucing itu yang membuang tapi Abah jawab, 'yang mana dekat Abah ambil' ! Apa lagi, kamu mengadu pada Mama.

Cerita Abah buang kucing pula begini. Suatu petang, Abah bersiap untuk pergi jogging. Abah buka pintu kereta, ada kucing yang masuk. Apa lagi Abah tutup pintu dan terus pergi. Sampai di pekan Abah buka pintu dan angkat keluar. Balik dari jogging Abah senyum saja dan mula buka cerita. Permulaan cerita, Abah cakap 'jangan bagitau Mama'. sambung Abah lagi, 'Abah buang kucing', 'dia yang ikut Abah masuk kereta' 'siapa suruh dia masuk' ? Kami pun tak bercerita pada Mama. Mama pun dok tercari-cari. Kesimpulan Mama dia hilang. Lama selepas kejadian, baru kami buka mulut. Apa lagi, bising Mama. Abah tetap dengan pendirian, 'kucing tu sendiri masuk dalam kereta' !


Abah dan Kucing......1

Bila kali terakhir Abah belai kucing ? Tak ingat...sebab tak pernah tengok ! Abah kurang sikit dengan kucing. Kalau di lihat dari cara Abah......kesimpulannya, Abah tak suka kucing ! 

Peristiwa yang saya ingat berkaitan Abah dan  kucing ialah Abah baling kucing, Abah sepak kucing, Abah buang kucing dan Abah marah kucing ! Sebab itu kucing agak takut dengan Abah. Tetapi Abah pernah cakap yang semasa Abah bujang Abah pernah pelihara kucing. 

Abah pernah cerita yang datuknya pun tak suka kucing. Bunyi agak kejam ! Datuk Abah pernah parangkan kucing ! Ceritanya begini, ketika datuk Abah sedang memotong kayu, lalu seekor kucing, lalu dilemparnya parang ke arah kucing....rasa-rasa kena tak ? Memang kena.....mati kucing itu :'-( !

Abah pernah kata pada Mama, yang Abah nak kucing parsi. Mama buat tak tahu saja sebab Mama lebih suka kucing kampung. Kata Mama senang nak jaga.

Satu hari kawan Mama datang ke rumah, dia banyak bela kucing parsi. Abah pun buat-buat tanya, nak seekor. Lama kemudian baru kawan Mama bagi seekor. Kucing parsi ini namanya Catherina tapi kami panggil Catherine Zeta Jones ! Kucing ini punyalah garang ! Saya cakap dengan Mama, 'patut la tuannya kasi sebab garang' ! Abah yang nak, Mama yang jaga ! Lama juga Mama pelihara tetapi Catherina tak mesra langsung dengan sesiapa pun. Tak ada siapa berani pegang Catherina sebab silap hari dia cakar. Saya pernah kena, dalam lukanya. Tak pernah saya jumpa kucing segarang itu. Dengan kucing lain pun Catherina tak baik.

Selepas beberapa tahun bela Catherina, dia  mati. Punya kematian tidak diketahui.

Baka Kucing

Saya tidak mengenali banyak baka kucing sebab dibesarkan dengan kucing tempatan atau kampung sahaja.  Yang saya tahu hanya parsi, siam, 'british shorthair', 'birman' dan terkini  'norwegian forest cat'. Selain dari kucing kampung, baka lain yang pernah mama pelihara ialah siam & parsi.




Apa yang hendak saya kongsi ialah berkaitan 'Norwegian Forest Cat'. Baru-baru ini,  rakan saya telah 'upload' gambar ini di Facebook, inilah kali pertama saya lihat kucing baka ini ! Hai...ada juga kucing iklim sejuk di sini ! Baka ini berasal dari Norway (nama pun Norwegian Forest Cat' !) Kucing ini mempunyai bulu yang panjang di bawah leher. Kalau yang warna oren, sekali pandang macam singa :-). 

Saya masih tertanya-tanya, macam mana rakan saya boleh ada baka ini sedangkan mak dan bapa kucing ini tidak mempunyai bulu yang panjang di leher ! Rakan saya pun tiada jawapan.

Kucing Oh Kucing

Gambar ini di ambil tahun lepas, di belakang rumah Mama & Abah

Saya dibesarkan dengan kucing. Tak terkira ramainya. Ada yang masih saya ingat namanya, banyak yang telah lupa dan ada juga yang tak bernama. Apapun Mama sangat sayang pada kucing. Abah sebaliknya. Lanjutan Mama, Abah dan kucing akan saya ceritakan dalam post saya yang akan datang.

Semasa kecil, bab yang paling saya tak suka bila kena cuci dot dot dot kucing :-( ! Nasib baik tak ramai yang tinggal dalam rumah, jadinya jarang berlaku dot dot dot dalam rumah. Di luar rumah, terutamanya di belakang rumah, bila berjalan kena berhati-hati sebab takut terpijak dot dot dot kucing !

Di rumah ada kucing yang ditempatkan di luar rumah ada juga di dalam rumah. Yang menjadi kesayangan Mama yang akan tinggal dalam rumah. Kiranya macam ada status la kucing ni :-) ! Yang tinggal dalam rumah cuma seeko atau paling banyak pun tiga ekor dalam satu masa. Kucing yang di luar rumah kebiasaanya dibiarkan bebas, tidak dikurung.

Kucing yang dibela kebanyakannya kucing kampung, sama ada jumpa, orang bagi, kucing pendatang, ambil tepi jalan, di pasar dan banyak lagi lain.  Pernah seketika jumlah kucing yang Mama pelihara melebih 20 ekor ! 

Saya tidur dengan kucing, saya cium kucing saya, saya peluk kucing ! Orang kata bulu kucing boleh menyebabkan asma tapi syukur saya dan ahli keluarga saya tak der sakit tu.

Di kampung, kucing biasanya diberi nasi yang digaul dengan ikan rebus. Kadang kala diberi biskut kucing. Seminggu sekali kucing diberi makan ikan mentah, biasanya hari Sabtu atau Ahad...macam bonus la tu. Tapi bukan semua boleh makan ikan mentah....ada yang sakit perut dan yang bersepah nanti...faham, faham la :-) . 

Adakah saya sayang kucing ? Susah nak cakap...